Gyergyó Területi RMDSZ

Gyergyó Területi Szervezete

Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hírek Vezércikk/Isán István Csongor: Aki hazudott, az mondjon le

Vezércikk/Isán István Csongor: Aki hazudott, az mondjon le

HARGITA NÉPE, december 10.

Miután már minden politikai szövetséget láttunk felbomlani Romániában, nehéz megmondani, hogy ki fog kormányozni az elkövetkező négy évben. A választásokon egyelőre a legtöbb mandátumot biztosan az USL szerezte, annak ellenére, hogy az exit pollok közül egyesek széles hibahatárral dolgoztak, és példátlanul sokan voltak azok, akik nem árulták el, hogy kire szavaznak.

Victor Ponta, akit az USL miniszterelnöknek fog javasolni, azt nyilatkozta az első választás utáni diskurzusában, hogy elkezdik a tárgyalásokat az RMDSZ-szel. Ez azt jelenti, nem bíznak abban, hogy egyedül képesek lesznek stabil parlamenti többséget működtetni. Természetesen ehhez szükség van arra, hogy az RMDSZ bejusson a parlamentbe (amikor ezeket írom, akkor úgy tűnik, meglesz az ötszázalékos küszöb). És ezzel eljutunk a választások kiértékeléséhez erdélyi magyar szempontból.

Az első következtetés kézenfekvő: a 6+3 elmélete hazugság volt. Akik azt tartották, hogy ez járható út, vagy tudatosan, vagy felelőtlenül, átgondoltság hiányában hazudtak, és ezeknek a hazugságoknak, amelyek mellé sok pénzért kampányt is rendeltek, kell legyen következménye. Akik ezt az elméletet propagálták, bocsánatot kell kérjenek a magyar közösségtől, és vissza kell vonuljanak a közéletből. Nem lehet egy közösség jövőjét egy ilyen fogadásra feltenni úgy, hogy semmilyen logikus érvet nem veszünk figyelembe, egyszerűen komoly politikus ilyent nem tehet.

A másik hibásnak bizonyult elmélet az, hogy a magyar–magyar verseny növeli a választók érdeklődését a politika iránt, és nagyobb jelenlétet, illetve azok részvételét eredményezi, akik egyébként elfordultak a politikától. A verseny nem hozott új szavazókat az urnákhoz, azok közül is sokat elriasztott, akik egyébként eddig szavazók voltak. Az EMNP a helyhatósági választásokon új választókat ígért, a gyakorlati eredmény az lett, hogy az ellenzék kevesebb szavazatot kapott, mint amikor az MPP volt az egyetlen alternatív magyar párt. Most is sziporkázó lehetőségeket ígértek, de a végeredmény az volt, hogy elijesztették az embereket a politikától, a közélettől. Ezek az eredmények sem kellene következmények nélkül maradjanak.

Ami az RMDSZ szereplését illeti, el kell mondani, hogy ennél sokkal jobb kellett volna legyen. Az emberek nem mentek el szavazni, és ebben a szövetségnek is van hibája. Úgy tűnik, hogy míg az emberek belátják, hogy fontos a helyi vezetőket jól megválasztani, addig a bukaresti képviselettel kapcsolatban még nem látnak eléggé tisztán. A bukaresti jelenléttel kapcsolatban rengeteg vegyes tartalmú üzenet megfogalmazódott az elmúlt hetekben, hónapokban. Most, hogy a választások lejártak, és a hangulat várhatóan nyugodtabb lesz, nem szabad levenni a napirendről ezt a kérdést. A közösségen belül ki kell beszélni az ehhez kapcsolódó dolgokat, pozitívumokat, negatívumokat, félreértéseket. Enélkül a következő választásokon biztosan nem lesz meg az öt százalék.

A közösségben létrejött törésvonalakat is kezelni kell. Remélhetőleg az EMNP „külső szponzorai” is megengedik, hogy az erdélyi magyar közösségben létrejöjjön egy olyan egyezség, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben ne kelljen az ideihez hasonló kockázatokat vállalni.

Isán István Csongor

Hozzászólások  

 
0 #1 Hargitaváralja 2012-12-12 01:36
Isán!? Nem is magyar név! És ez az alak acsarog itt össze-vissza! Ha nem tetszik neked a politikai pluralizmus, hát költözz Kubába vagy Észak-Koreába. Ott biztosan megtapsolják ezt az (osztály)harcos irományodat!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

GYERGYÓ TERÜLETI webTV