Gyergyó Területi RMDSZ

Gyergyó Területi Szervezete

Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hírek Díjözön diákoknak is Gyergyószék magyar kultúrájának ünnepén

Díjözön diákoknak is Gyergyószék magyar kultúrájának ünnepén

Diákokat is díjaztak Gyergyószentmiklóson január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Gyergyószék magyar kultúrájának ünnepén a Hargita Megye Tanácsa alapította nagydíjat idén a gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep alapítói triásza, Zöld Lajos újságíró-kultúrszervező, valamint Gaál András és Márton Árpád festőművész vette át.

A Gyergyói-medence községeiből érkező, kultúra műfajaiban tevékeny diákok és családjaik jelenlétében különleges ünnepséget szerveztek január 22-én Gyergyószentmiklóson. A városi Ipartestület Férfikórusa nyitányát követő beszélők sorában Kassay L. Péter, a főszervező Hargita Megye Tanácsához tartozó Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ igazgatója jelezte: ez az ünnep ugyan nem tartozik a „hivatalos piros betűs ünnepek közé”, mégis kiemelt ünnepünk. Az igazgató a megyei tanács képviseletében arra kérte egy példázat révén a Gyergyóban ünneplőket: higgyenek a kultúra erejében.

A Hargita Megye Tanácsa által alapított Gyergyói Magyar Kultúráért Díj gáláinak sorában újdonság az idei évben, hogy a medence minden iskolájának 2-3 olyan diákja is elismerésben részesül, aki iskolán kívüli tevékenységével hathatósan hozzájárult a Gyergyói-medence kulturális életéhez.

Szőcs Zsuzsanna, a Pro Terra Alapítvány elnöke laudációja előtt, a díj ötletgazdájaként, személyes történetet mesélt el a gyerekeknek arról, hogyan tapasztalhatta meg 24 évesen, Pécsett, a székely himnusz éneklésekor, hogy „kiváltság magyarnak lenni”. Mint mondta, ezt a kiváltságosságot akarta, hogy érezzék a gyerekek, „és nem 24 évesen, hanem minél hamarább”.

A díjakat Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere, Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere, Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere, Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere, Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere, Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere, valamint Mihálydeák Ervin, Gyergyóújfalu alpolgármestere adta át az illető települések összesen 38 diákjának (mellékeltük lennebb a díjak listáját).

„A gyergyói magyar kultúra idei lovagjait” méltató laudációjában Bajna György újságíró a gyergyószárhegyi nemzetközi művésztelep alapító hármasának, származásuk szerint, „egy szárhegyi, egy ditrói és egy alfalvi gyergyóinak” konferálta be az elismerést. Mint kiemelte: „Ami 1989 előtt, a legvadabb időkben Szárhegyen megvalósult, az szinte megismételhetetlen.” Amint az újságíró fogalmazott: „Szárhegy olyan része lett a magyar kultúrtörténetnek, ami mellett ma már senki nem haladhat el legyintve, hiszen nincs Európában még egy képzőművészeti alkotótábor, ahol minden alkotásnak leltári száma és értéke lenne az első műtől az utolsóig. Súlyos hagyaték Szárhegy. Komoly teherviselést követel mindazoktól, akik ma, immár a világ képzőművészeti körfogásába is bekerülve, próbálják továbbvinni, továbbépíteni mindazt, aminek biztos alapjait e ma ünnepelt hármas, születési időrendben: Zöld Lajos, Gaál András és Márton Árpád rakta le.”

Amint az a szárhegyi Lázár-kastélyban 39 éve megszülető művésztábor alapítóiról elhangzott: „A helyet Zöld Lajos ajánlotta (…) Hogy boldog emlékű Áron püspökünk mit látott, érzett a vakmerő Zöld Lajos szemeiben, nem tudni, az ellenben tény, hogy évi 1 lej bér ellenében negyedszáz évre reájuk bízta a kolostort. Ettől a perctől csak a munka, a munka és a munka jellemezte a hármas kapcsolatát. (…) Gaál Andrásé az álom volt: a hajdúböszörményi művésztábor mintájára teremteni. (...)Márton Árpád szerepe ebben a munkában, a sok külön utat járó művész egybefogásában volt nélkülözhetetlen.”

A Kassay L. Péter igazgató által átnyújtott Gyergyói Magyar Kultúráért Díj (a Sántha Csaba szobrászművész alkotta szobor) átvétele után Gaál András a díjazottak nevében köszönetet mondva, a laudációhoz kapcsolódóan jelezte: valóban, sok díjat kaptak már, „de ez a legnagyobb, itthon, szülőföldön”.  Elárulta: amikor a művésztáboron való munkálkodást elkezdték, volt egy titkos elképzelésük, hogy „a csermelyre két cöveket vernek, deszkát tesznek rá, és a kultúrát elrekesztik”. Most ezt adják tovább.

A nagydíjban részesülteket vastapssal köszöntötte a Városi Művelődési Központ közönsége. A díjkiosztó gálát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Hagyaték című előadása követte.

A január 22-i gyergyószentmiklósi ünnepség szervezői voltak: Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Figura Stúdió Színház, Tarisznyás Márton Múzeum, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Etnographia Gyergyóiensis Alapítvány, Pro Terra Alapítvány.

Támogatók: Gyergyóalfalu Önkormányzata, Gyergyócsomafalva Önkormányzata, Gyergyóditró Önkormányzata, Gyergyóremete Önkormányzata, Gyergyószárhegy Önkormányzata, Gyergyószentmiklós Önkormányzata, Gyergyóújfalu Önkormányzata.

 

Gyergyószentmiklós, 2013. január 22.

 

 

NÉV ISKOLA CIM Terület, ág osztály

1 Münzlinger Noémi Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós Szavalás XII

2 Gál Csengelle Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószetmiklós Újságírás, színjátszás XII

3 Huszár Ágnes Salamon Ernő Elméleti Líceum Gyergyószentmiklós Szaval, énekel színjátszó, szervező is

XII

4 HÁ-MÉ? Színtársulat Bartalis Andrea veszi át Batthyány Ignác Technikai Kollégium Csomafalva színjátszó csoport XII

5 Csipkebogyó Néptáncegyüttes András Edina Batthyány Ignác Technikai Kollégium Kilyénfalva Néptánc XII

6 Láng Melinda Gépgyártóipari iskolaközpont Gyergyószentmiklós, Tudek első helyezés történelemből XII

7 Birtalan Andrea Sövér Elek Iskolaközpont Borzont szavalás X

8 Gáll Lóránt Sövér Elek Iskolaközpont Alfalu történelem X

9 Albert Zsuzsanna, Sövér Elek Iskolaközpont Alfalu irodalom XI

10 Csibi István, Puskás Tivadar Iskolaközpont Ditró Néptánc, színjátszás XII

11 Csutak Csengelle Éva Kemény János Elméleti Líceum Maroshévíz Cserkészet, Honismereti szaktábor IX

12 Veres Eszter Orsolya Kemény János Elméleti Líceum Maroshévíz Helyesírási verseny X

13 Spînochi Csilla Cristina Vaskertes Általános Iskola Gyergyószentmiklós Képzőművészet VIII

14 Berszán Árus Dániel Vaskertes Általános Iskola Gyergyószentmiklós Képzőművészet VII

15 Ferenczi Zselyke Fogarassy Mihály Általános Iskola Gyergyószentmiklós, Mesemondó verseny, országos I. hely IV

16 Fogarassy Mihály Általános Iskola Csereklye Citera csoportja Fogarassy Mihály Általános Iskola Gyergyószentmiklós Zene, hagyományőrzés V-VIII

17 Kós Károly Iskola népdal énekesei részére Kós Károly Általános iskola Gyergyószentmiklós Zene, népdal IV

18 Szőcs Orsolya Kós Károly Általános iskola Gyergyószentmiklós Gyermek antológia,  fogalmazás, rajz, néptánc VII

19 Kiss Emese Katalin Sövér Elek Iskolaközpont Alfalu irodalom V

20 Ilyés Krisztina Sövér Elek Iskolaközpont Alfalu szavalás VII

21 Csala Krisztián Sövér Elek Iskolaközpont Alfalu irodalom VIII

22 Köllő Lóránd Köllő Miklós Általános iskola Csomafalva Kulturális tevékenység VI

23 Baróti Balázs Köllő Miklós Általános iskola Csomafalva Kulturális tevékenység VIII

24 Sövér Benedek Tímea Köllő Miklós Általános iskola Csomafalva Kulturális tevékenység VIII

25 Puskás Attila Puskás Tivadar Iskolaközpont Ditró Orotva mesemondás VII

26 Bajkó Gellért Puskás Tivadar Iskolaközpont Ditró Szavalás, helyesírási versenyek. VIII

27 Kozma Dalma Edina Remete Kulturális tevékenység VI

28 László Dalma Remete Remete Kulturális tevékenység VIII

29 Varga Katalin Eszter Remete Kulturális tevékenység VIII

30 Szabó Tamás Bethlen Gábor Általános Iskola Szárhegy Színjátszás VII

31 Gencsi Eszter Bethlen Gábor Általános Iskola Szárhegy Kult. Rendezvényeket szervez, könyvtár látogató VIII

32 Simon Edina Elekes Vencel Általános Iskola Újfalu Képzőművészet VIII

33 Dénes Anita Elekes Vencel Általános Iskola Újfalu Irodalom, szavalás VI

34 Márton Henrietta Elekes Vencel Általános Iskola Újfalu Zene, tánc VII

35 Baróti Arthúr, Bölythe Zoltán Szilárd, Nagy Zsolt Szabolcs Világjáró magyarok földrajz verseny díjazottjai

Kemény János Elméleti Líceum Maroshévíz Földrajz VII

36 Balázs Bence-Adorján - IV. Step by Step osztály - a Regemondó verseny országos szakaszán dicséretet és a Napsugár különdíját kapta a múlt tanévben

37 Kovács Balázs - VIII. B. osztály - az elmúlt két tanévben részt vett az országos Mesemondó versenyen

8. Páll Hajnalka-Ágnes - VI.A. osztály - többszörös részvétel országos versenyeken: Mesemondó, Versmondó- és Regemondó verseny (díjazott is volt többször)

Siklódi Lőrinc Általános Iskola Ditró 

 

 

 

 

Hozzászólások  

 
0 #3 Bajko Rozalia 2013-01-24 13:09
Gratulalok a dijazottaknak es a szervezöknek is.Igazan olyan szemelyek ,aki ABBAN AZ IDÖBEN volt batorsaguk es megfelelö hozzaallasuk egy idötallo tabort megalapitani.So k-sok even at egyutt müködtunk ferjemmel együtt,a harom ,fö alapito felkeresere.Min dvegig megtapasztalhat tuk e harmas önzetlen ,kitarto munkajat.Örvend etes az a teny is hogy ilyen különleges napot valasztottak a szervezök,es hogy ti fiatalok tudjatok ertekelni,azon idokben vegzett munkat is
Idézet
 
 
0 #2 Pál Árpád 2013-01-23 20:51
Szívet melengető volt látni a sok tehetséges fiatalt.Csak köszönteni és további cselekvésre biztatni tudom tudok gyereket, oktatót, szülőt. Az a tény hogy együtt köszönthettük azokkal akikre mindannyian felnézhetőnk biztatás a kitartásra,hogy megéri ne feladni.
Javaslatként fogalmazom meg,hogy az elkövetkező díjkiosztókon a nevek után a foglakozás tárgya is hangozzon el.
Kívánságom,hogy a terem kicsinek bizonyuljon a Magyar Kultúra napján, sajnos nem valósult meg.Ez igazolja, hogy mindannyian sokat kell még dolgozzunk kultúránkért.Ti sztelettel Pál Árpád.
Idézet
 
 
0 #1 Pál Árpád 2013-01-23 14:28
Szívet melengető volt hallani és látni a sok tehetséges ifjat és a három példaképet akikre mindannyian büszkék lehetünk.Két megjegyzés(nem bírálat). A soron következő díjkiosztásokon a nevek után a tárgy megnevezése is jó volna ha elhangzana. Sajnos ez alkalommal reményeimmel ellentétben a színházterem nem bizonyult igazán kicsinek. Ezért míndanyiunknak még sokat kell tenni. Tisztelettel Pál Árpád..
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

GYERGYÓ TERÜLETI webTV