Gyergyó Területi RMDSZ

Gyergyó Területi Szervezete

Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hírek Nem hagyjuk az iskolát!

Nem hagyjuk az iskolát!

Több mint 4000-en vettek részt a Ne hagyjuk az iskolát! tüntetésen, amelyet a Római Katolikus Státus Alapítvány szervezett szombat délután Marosvásárhelyen. A tüntetők Tamási Zsolt iskolaigazgató meghurcolása és a római katolikus gimnázium működésének ellehetetlenítése ellen tiltakoztak. Oláh Dénes, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Egyházközség plébánosa, a Maros-Küküllő egyházkerület főesperese nyitotta meg a tüntetést, majd a szervezők nevében Holló László, a Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke szólt a jelenlévőkhöz.

„Nem veheti senki rossz néven, hogy most, amikor iskoláinkat veszélyeztetik, a törvényesség rendkívüli útját választjuk, és utcára vonulunk. Azért vagyunk itt, mert a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létét vonják kétségbe, azért vagyunk itt, hogy figyelmeztessünk mindenkit.”- fogalmazott Holló László, majd őt követte Székely Szilárd, az iskola ideiglenesen kinevezett igazgatója, aki az iskola pedagógusainak üzenetét tolmácsolta.

„Isten megáldotta ezt az Iskolát egy olyan vezetővel, aki hihetetlen energiával dolgozott ezért az Iskoláért, aki nélkül ezt az Iskola ma nem létezne. Azért is vagyunk ma itt, hogy kifejezzük a nagy nyilvánosság előtt is: Zsolt, mi, a munkatársaid, melletted vagyunk! Hiszünk abban, hogy mindenben, amit tettél a jó szándék vezérelt. Tudjuk, hogy nem tettél olyat, aminek a helyességéről ne lettél volna meggyőződve.” – fogalmazott Székely Szilárd.

A szülői közösség nevében Márton Gyöngyvér szólt a jelenlévőkhöz. Azt kérte az ügyészségtől, hogy ne játsszon több, mint 400 diák jövőjével, ne lehetetlenítse el az iskola működését. A diákok üzenetét Kali Edina tolmácsolta: „Amit biztosan tudunk, hogy tanulni akarunk! Tanulni akarunk anyanyelvünkön, tanulni akarunk saját iskolánkban, és egyenlő állampolgárai akarunk lenni ennek az országnak!"

A szervezők kérésére szólalt fel Kelemen Hunor szövetségi elnök. „Már hogyne lennénk dühösek, amikor azt látjuk, hogy a kommunista diktatúra rablását, szabadságfosztását a romániai magyarság ügyének rendezésekor kifogástalan eljárásnak tartják. Az ingatlanokat nem adják vissza, a bezárt intézmények újraindítását gáncsolják, és lépten-nyomon azt állítják, hogy ez egy modellértékű ország. Kérdem én: ki itt a tolvaj?Az, aki ellopta a vagyont és az intézményeket vagy az, aki visszaköveteli az elrablott vagyont és a bezárt iskolát. A válasz egyértelmű, ezért lassan mondjuk, hogy mindenki értse: sem az egyház, sem Tamási Zsolt, sem a tanfelügyelőség nem rövidített meg senkit, nem vette el más vagyonát, nem követett el törvénytelenséget. Azért vagyunk itt, hogy ezt ország-világ tudtára adjuk. Több mint 400 gyerek családja és szülei bíznak ebben az iskolában, ők a katolikus egyház képviselte szellemiségben kívánják nevelni gyerekeiket.” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, aki a Római-katolikus Státus Alapítvány közgyűlésének tagjaként szólalt fel a tüntetésen.

A jelenlévők együtt olvasták fel Reményik Sándor Templom és iskola című versét, ezt követően átadták könyvadományaikat, amelyekkel az iskola könyvtárát kívánják bővíteni.

rmdsz.ro

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

GYERGYÓ TERÜLETI webTV