Gyergyó Területi RMDSZ

Gyergyó Területi Szervezete

Romániai Magyar Demokrata Szövetség
Hírek Gyergyószentmiklóson ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Gyergyószentmiklóson ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Gyergyói fejlesztésekről is hoztak elvi határozatot Hargita Megye Tanácsa november 29-én tartott soros havi ülésén, melynek a Salamon Ernő Gimnázium adott otthont.

Bende Sándor megyei tanácsos és Borboly Csaba megyeelnök indítványozására hárompontoselvi határozatot hozott Hargita Megye Tanácsa arról, hogy támogatja Gyergyószentmiklós város főbb fejlesztéseit: két tanintézet támogatását,a Salamon Ernő Gimnázium melléképületének felújítását és a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum tanműhelyének korszerűsítését; a műjégpálya tetőszerkezetének javítását; egy terelőút kialakítását Szárhegytől a gyergyószentmiklósi vasútállomás melletti gyártelepig.

 

Bende: több segítséget a hokinak

Az RMDSZ Gyergyó-térségi képviselőjelöltje és a megyeelnök javaslatát a megyei tanács testülete kihelyezett ülésén, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium dísztermében fogadta el.

Bende Sándor azt is elmondta, hogy Gyergyószentmiklósnak továbbra is nagyobb figyelmet kell kapnia a források elosztásánál, és kérte kollégáit, hogy növeljék a gyergyói hoki támogatását, valamint segítsék Gyergyóremete községet egy beruházás miatti adósság törlesztésében.

A jelenlévőket Borboly Csaba köszöntötte, aki felsorolta a helyi és a megyei önkormányzat közti együttműködés eredményeit, mint a műjégpálya felújítása vagy a felszegi Munkás Szent József templom építése. Köszönetet mondott a volt és jelenlegi polgármesternek, Mezei Jánosnak, valamint Nagy Zoltánnak, továbbá Portik-Hegyi Kelemen főesperesnek a partnerségért, illetve Bende Sándor megyei tanácsosnak és Lakatos Mihály iskolaigazgatónak a segítséget a kihelyezett ülés helyszínének kiválasztásában-biztosításában.

 

Terelőút épülne

Nagy Zoltán polgármester elmondta, nagy reményeket fűz ehhez az üléshez, hiszen négy és fél évvel ezelőtt született döntés a műjégpálya palánkja és hűtőrendszere felújításának támogatásáról a megyei tanács ugyancsak Gyergyószentmiklóson tartott gyűlésén. Ezúttal azzal a kéréssel fordult a testület tagjaihoz, hogy a remetei hulladéklerakó miatt megnövekedett a teherforgalom, annak elvezetése érdekében pedig támogassák egy terelőút megépítését.

Emellett segítséget kért a gyergyói iskolák fejlesztéseihez, a Benedek-kúria kapujának elkészítéséhez is. Portik-Hegyi Kelemen főesperes arra biztatta a döntéshozókat, ne ijedjenek meg az akadályoktól, mert ha valaki becsületesen végzi a munkáját, nincs oka félni. A szeretet legyőzi a félelmet, menjünk előre az úton! – fogalmazott.

 

Megérdemlik a támogatást

Lakatos Mihály iskolaigazgató részletezte a Salamon Ernő Gimnázium területén tervezett új létesítmény tervét: délutáni foglalkoztatási központ, szabadidőközpont, szilenciumterem, könyvtár kapna benne helyet. Mint fogalmazott, az általa vezetett iskola megérdemli a támogatást, mert tavaly több mint 99 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya. Részeg Ildikó, a Fogarasy Mihály Műszaki Líceum igazgatója egy CNC-gép beszerzésére és a famegmunkáló műhely bővítésére kért támogatást. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint Gyergyószentmiklós azért is érdemel kiemelt támogatást, mivel municípium, ám ehhez mérten kicsi a költségvetése.

A megyei tanács alárendeltségébe tartozó mindkét egészségügyi intézmény, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház számára támogatást szavaztak meg. A sürgősségi kórház 910,20 ezer lejt kapott a felszereltségének, elszállásolási feltételeinek javítására, orvoslakások vásárlására.

 

Székely termék védjegy Csomafalvára.

Immár hagyománnyá vált, hogy a megyei tanács ülésén adják át, ünnepélyesen, a Székely termék védjegy odaítéléséről szóló tanúsítványt az illető termelőknek. Gyergyó térségéből ezúttal a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület, amelynek tagjai – Orbán Melinda, Madarász Zsuzsanna, Bartalis Rozália, Csata Mária, Ambrus Klára – szörpöket, lekvárokat, zakuszkát készítenek, részesültek a tanúsítványban, melyet Bende Sándor megyei tanácsos adott át.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

GYERGYÓ TERÜLETI webTV